Samenvatting landbouwcursus gestart

De eerste voordracht van de Landbouwcursus was in oktober 2017 in samenvatting beschikbaar. Inmiddels is de samenvatting van de landbouwcursus compleet.

De landbouwcursus vormt de basis én het begin van de biologisch-dynamische landbouw. Rond Pinksteren 1924 hield Rudolf Steiner acht voordrachten over landbouw, voor een publiek van meer dan honderd boeren, eurithmisten en landgoedeigenaren. Rudolf Steiner kon spreken voor een publiek dat vertrouwd was met de basisbegrippen en basiswerken uit de antroposofie. Zijn benadering van de landbouw – als iets dat met alle aspecten van het mens-zijn verbonden is – verraste de deelnemers. Hij maakte begrijpbaar waarom wortels en lijnzaad goed zijn voor kalveren, hoe je met preparaten de werking van de bemesting kunt versterken en andere praktische aanwijzingen.

De benadering is volstrekt tegengesteld aan wat we gewend zijn. Praten over koolstof als “de grote boetseerder” is ongebruikelijk. De opvatting dat materie opgebouwd is uit atomen, protonen, neutronen en elektronen, is diep in ons verankerd. Dat zit het werken met levende beelden vaak in de weg.

De rode draad in de landbouwcursus is de aansporing om alles in de juiste hoedanigheid te zien én in zijn samenhang met de hele omgeving. Om te zien wat de rucola vraagt, die daar wat geel staat te kiemen. En dat je dan kan besluiten om de grond daaromheen los te schoffelen, omdat je ziet dat die dichtgeslagen is door de regen. Of om je af te vragen wat het paard wil, dat steeds na binnenkomst in de stal zijn hals aan het hek begint te schuren. Hoe kan ik daarbij aansluiten? Hoe spreekt dat wat ik tegenover me heb zich uit? En wat vraagt dat van mij om te doen?

Lees hier de samenvatting van de Landbouwcursus.